У петак, 20. септембра 2024. у Галерији Завичајног музеја – Петровац на Млави отворена је изложба Музеја науке и технике у Београду посвећена чувеном ренесансном уметнику и проналазачу под називом „Леонардо да Винчи – научник и проналазач“. Изложбу су отворили директорка музеја Жаклина Перић и директор Музеја науке и технике у Београду Зоран Левић.
Јавности је мање познат велики допринос који је Леонардо да Винчи имао у архитектури, затим у ратном и војном инжењерству, као и људској анатомији. Своја истраживања овај велики геније бележио је на листове папира, тзв. кодексе. Сачувано је више од 5000 листова, писаних с лева на десно, које је крајем 16. века сакупио вајар Помпео Леони и систематски их груписао у 10 кодекса.
Изложено је пет модела направљених према аутентичним да Винчијевим нацртима: ротациони кран, штампарска преса, троцевни топ, справа за побијање шипова и пропелер – направа чији је дизајн послужио као инспирација за данашњи хеликоптер. Изложене макете и цртежи израђени су у Техничком музеју у Милану поводом заједничке изложбе коју је реализовао Музеј науке и технике у Галерији Српске академије наука и уметности.
Леонардо да Винчи је био један од највећих умова италијанске ренесансе, веома утицајан уметник и вајар. Тајна вечера и Мона Лиза су његова најпознатија дела.
Изложба траје до 25.октобра 2024. године.